Skip to main content

Door de week zie ik nauwelijks nog grote groepen mensen in de stad. Het is rustig. Iedereen werkt, zorgt voor de kinderen, sport en doet die zaken die noodzakelijk zijn. Echter, de grote steden ontploffen in de weekenden van alle mensen, die dan juist wel even tijd maken voor het fysieke winkelen, de gezelligheid, een terrasje en meer.
Nu er dus steeds minder steden overblijven die aantrekkingskracht hebben, zijn die steden er nu niet alleen voor de consument van die betreffende stad, maar nu ook ineens ook voor veel consumenten uit omliggende gebieden. Daar waar geen gezellige binnenstad meer is. De voorspellingen geven aan, dat er de komende jaren nog slechts 35 steden overblijven met een aantrekkelijke binnenstad.

De natuur in je stad

Die leuke steden worden méér dan alleen shoppingcentra; daar wil je de hele dag vertoeven, daar wil je rondwandelen, wat eten, gezellig op een terras wat drinken, daar wil je naar de kapper, naar de wellness, maar daar wil je in je vrije tijd ook genieten van natuur. De natuur? Ja de natuur!
Elke binnenstad zou moeten werken aan stadsparken en watergebieden in de stad, waar je na het winkelen of werken kan rondwandelen, op een bankje kan zitten,even kan genieten van de zon en een terrasje kan pakken aan de rand van het park of het water.

Het groene stadshart

Elke stadshart kent oude panden die zijn omgetoverd tot strakke gevels voor alle winkels. Daar is niets nostalgisch meer aan. Breng deze mooie panden terug in de originele staat. Maak die oude, mooie winkelpanden tot kleine musea; plaats fraaie bomen in de straten om onder door te lopen; maak uitdagende overkappingen zodat je uit de zon en uit de regen kan lopen én, zoals in veel Italiaanse steden, bloemen in de stad!
In Amsterdam hangen de bruggen vol met prachtige bloemen. Die zijn toch niet alleen voor de toeristen? Zelf in een megagrote attractieparken als Fantasialand of Disneyland valt het mij altijd op hoeveel mooie en grote bakken met bloemen er hangen. Hoe mooi zou het zijn, als je dat in elke stad ziet? Een pracht van bloemen, planten, vogels en vlinders. Laat vlinders en vogels toe in je stadshart. Hoe mooi kan het zijn, als er tijdens zo’n dagje uit naar de stad vlinders rond je haren dwarrelen, vogels tussen je door vliegen en dat je onder mooie bomen kan lopen!?

Socialiseren en werken in de stad

Bijna iedereen in Nederland kan tegenwoordig online werken. Hoe mooi kan het zijn, als we tussen groene planten, bloemen en vlinders kunnen werken. Én elkaar kunnen ontmoeten, als door de week de stad ook een plek wordt, waar we flexwerken op een groen plein, of in een lichte groene kas, waar we naast de drukte ook tot rust kunnen komen door ons in de “natuur” van onze stad te begeven. Dan wordt het ook door de week vast en zeker weer drukker in de binnenstad en gegarandeerd, dan werk ik vaker vanuit mijn eigen stad!