Skip to main content

Ondernemers in het veld werken te weinig samen, vind ik. Het is moeizaam om binnen het winkellandschap genoeg ondernemers bij elkaar te krijgen, laat staan elkaar te spreken, te onderhandelen met grote partijen als vastgoedondernemers en gemeente over de aanpak van het retail landschap.

Klagende ondernemers

De laatste tijd sprak ik met een aantal voorzitters van ondernemersverenigingen, winkelgebiedmanagers en andere partijen die zich bezig houden met de samenstelling en infrastructuur van retailend Nederland. De ondernemers slaan de handen niet ineen. Men steekt massaal, als struisvogels de kop in het zand. Het is kommer en kwel, de nieuwe generatie, massale online verkoop, parkeertarieven en nu ook nog eens het corona virua beinvloeden de fysieke retail. Gezamenlijk een plan maken en er iets aan doen …ho maar. Gemiddeld komt slechts een zeer klein deel van de ondernemers bij dergelijke bijeenkomsten opdagen.

Nieuwe look

Hoe kun je nu zorgen voor grotere klanten stromen?, hoe kun je het retail landschap aanpakken in deze tijd? Dat kun je uiteraard niet alleen als zelfstandige detaillist, ondernemer of winkelier en zelfs niet als grote bekende retailer. Slechts een enkele retailer is wat dat betreft een uitzondering, slechts een enkele formule heeft nog een bijzonder effect op klantenstromen. Je moet het hele winkelgebied aantrekkelijk maken. Je winkelgebied moet emoties oproepen bij de consumenten. Waarom stappen de consumenten anders in de auto en komen ze uit hun warme luie stoel om bij jou te gaan winkelen?

Kommer en kwel

Parkeergeld, tocht in straten, lege winkelpanden, losliggende stoeptegels, panden in verbouw, stickers op etalages en deuren die op slot zitten leiden voor menig bezoeker tot emotioneel onprettig winkelen. Dat wil de consument toch niet. Die consument, de bezoeker, wil binnen het winkellandschap socialiseren, wil warmte, aandacht, wil gezien worden en voelen dat het winkelen hen in het landschap van winkels fysiek meer biedt dan het bestellen vanuit de luie stoel.

Zoveel kansen

Dus retailend Nederland: bouw aan platformen, verzamel u en maak plannen. Neem de hervorming van het winkellandschap als uitdaging. Maak verbinding met elkaar. Pak gezamenlijk de handschoen op en zoek naar mogelijkheden en kansen voor de toekomst. We ontkomen niet aan de verandering! Verstoppen heeft geen zin. ‘You can run, but you can’t hide’. Alleen actief gezamenlijk actie ondernemen heeft zin. Zichtbaar zijn voor je eigen klantgebied, zichtbaar zijn voor andere potentiele klantgebieden, gezamenlijk online zichtbaar zijn heeft zin. Net zoals de juiste winkels in je gebied aantrekken, het creëren van emotiegebieden, full Wifi aanbieden, geen angst voor nieuwe kopers met tablets in en rond je winkel, crosschannel en omnichannel integreren, kluisjes in je winkelgebied, afhaalpunten, relaxhoeken, wellness en nog veel meer aspecten integreren, die kansen creëren.

Emotieland

De klanten die het winkelgebied bezoeken, dien je te verwennen en emotioneel aan je te binden. Creëer hiervoor de juiste omgeving in en buiten je winkel. Dat moet ondernemend land gezamenlijk doen!
Er zijn zoveel nieuwe kansen in retailend Nederland. Winkeliers, verenigingen, ondernemers en retailers. Wat een prachtig vooruitzicht. Trek de struisvogels met de kop uit het zand. Kijk naar alle kansen en zet ze in!